LOG IND
LOG UD

Natursten

Et godt valg, hvis du vil have en bordplade, som er skabt af naturen gennem millioner af år og som er helt igennem unik. Med natursten får du med andre ord en bordplade med en utrolig smuk overflade og med alle de små og store karakteristika, i form af farvespil, åretegninger og svindrevner, der gør den til helt sin egen. Og helt din egen. Natursten indgår desuden perfekt i kombinationer med andre materialer som massivtræ og stål.

Hvad er natursten og marmor?

Natursten er en vulkansk bjergart, der overvejende består af de tre mineraler kvarts, feldspat og muskovit. Sidstnævnte er et glinsende mineral og det, der først og fremmest giver natursten sit betagende spil – som kigger man direkte ind i en myriade af lysende stjerner. Natursten udvindes i store blokke, som efterfølgende saves og fræses millimeterpræcist i de ønskede mål, hvorefter pladen slibes og poleres. Også marmor er en bjergart. Denne er dannet ved omkrystalisering af kalksten. En proces, der ligesom for natursten tager millioner af år og indeholder en kombination af varme, tryk og friktion.

Hvad er Quartzite?

Quartzite er en naturligt forekommende stentype. Navnet har det fået på grund af det store indhold af kvarts i stentypen.
Quartzite er hårdere end natursten og marmor og har et flot og varieret årer forløb i strukturen som giver et eksklusivt udtryk.

Hos DFI-Geisler har vi 4 typer Quartzite sten. Her kan du læse om stentypens oprindelse, egenskaber, kendetegn og vedligehold.

Quartzite kvalitetsbeskrivelse

Denne kvalitetsbeskrivelse definerer hvornår uregelmæssigheder i Quartzite er reklamationsberettiget eller blot en del af naturstenens naturlige karakter.

Store variationer er naturligt forekommende i Quartzite.

De håndprøver der vises til slutkunder på disse stentyper giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af udtrykket på den færdige bordplade.

Derfor denne beskrivelse, for bedre at kunne afstemme forventningerne til denne stentype.

Preview quartzite

Produktegenskaber

* Mindre reparationer som f.eks. kantskader kan udføres af uddannet fagmand.

Sammenlign produkter

Tykkelser

Natursten og marmor fås i to tykkelser, som giver hvert sit designmæssige udtryk.

Natursten

• 20 mm

• 30 mm

Marmor

• 20 mm

• 30 mm

Quartzite

• 20 mm

Daglig brug

Natursten, Quartzite og marmor har alle en porøs overflade med naturlige svindrevner og små huller. Det betyder, at for eksempel fedtstof fra madlavning vil trække ned i overfladen, hvor det kan danne pletter. Af samme grund, anbefaler vi at natursten og marmor, med jævne mellemrum, imprægneres med FILA MP90 eller behandles med stenolie.

Modsat hvad mange tror, tåler natursten Quartzite og marmor kun moderat varmepåvirkning. Varme gryder og pander skal derfor altid sættes på en rist eller bordskåner. Ellers vil varmen kunne få fedtstoffet i pladen til at trække op til overfladen og danne pletter – eller i værste fald få pladen til at revne.

Den daglige rengøring er nem. En blød klud opvredet i varmt vand er i de fleste tilfælde rigeligt til at genoprette køkkenhygiejnen. Og har du brug for det, tåler natursten og Quartzite de fleste rengøringsmidler. Med marmor må du være mere forsigtig.

 

Designdetaljer

Hver eneste bordplade i natursten, Quartzite eller marmor har sine helt egne designdetaljer. Sin helt egen personlighed i form af farvespil og åretegninger. Pladerne kan derudover slibes og poleres med forskellige teknikker, der giver forskellige overflader. Du kan eksempelvis vælge at få din bordplade poleret, så den får en glat og blank overflade, ligesom du kan få pladen matslebet, hvorved den fremstår med et mere naturligt udtryk (der til gengæld kræver lidt mere vedligeholdelse).

Farver og strukturer

Natursten, Quartzite og marmor er skabt af naturen. Farve og struktur afhænger derfor alene af, hvilket stenbrud og hvilken bjergkæde blokken er udvundet af. Hos DFI-Geisler tilbyder vi mange farvevarianter af natursten, mens marmor og Quartzite fås i et mindre udvalg – alle matcher tidens designtrends. For enkelte af naturstenene kan du vælge, om du vil have en poleret, en satinslebet eller en matslebet overflade. Forskellen kan være ganske betydelig. Marmor og Quartzite leveres altid matslebne.

Vaskemontering

Vasken i en natursten- eller marmorbordplade kan monteres på tre forskellige måder, der giver hvert sit æstetiske udtryk. Derudover, kan man få et mindre antal vaske monteret “unified” – en smuk løsning, hvor vasken integreres i bordpladen. Er du i tvivl, er din forhandler altid klar til at vejlede.

Planlimet vask

Vask og bordplade er i niveau, og overgang fuges med silikone.

Underlimet vask

Hele bordpladens tykkelse er synlig rundt om vasken.

Underfræst*

Vasken monteres så halvdelen af pladens tykkelse er synlig.
* Tilbydes ikke i Quartzite

 

Unified vask

Både vask og bordplade skæres i en vinkel og samles – hvilket gør vasken til en integreret del af bordpladen.