LOG IND
LOG UD

Quartzite

Oprindelse

Quartzite eller kvartsit er en naturligt forekommende stentype. Det er en såkaldt metamorf sten der betyder at det er en sten der har skiftet tilstand til en anden type sten. Stenen starter som sandkorn f.eks. fra en strand eller flod som over tid bliver presset sammen og bliver til sandsten. Sandstenen bliver derefter begravet dybt under jordens overflade i mange millioner år. Her bliver den udsat for ekstremt tryk og varme. Sandkornene bliver derfor presset så hårdt sammen at de smelter sammen med hinanden.
Dette giver quartzite stenen den store hårdhed. Navnet quartzite indikerer det høje indhold af kvarts men også den store grad af hærdning i tilblivelsesprocessen.
Her ses et stenbrud der udvinder Mont Blanc stenene. De store blokke ligger klar til transport. Det er disse der bliver skåret i tyndere råplader som senere bliver til bordplader.
Her ses et billede af et stenbrud hvor Belvedere stenene bliver udvundet. Det er tydeligt at se den store variation i farver og struktur på de forskellige steder i bjerget.
Stenene bliver udvundet fra bjergsider i blandt andet Afrika og Brasilien. ”Mont Blanc” og ”Pacific Grey” kommer fra stenbrud i Bahia delstaten i Brasilien og ”Taj Mahal” bliver udvundet i Cearà delstaten. ”Belvedere” kommer fra Angola i Afrika.
Ved stenbruddene bliver de sprunget og skåret ud af bjerget i tonstunge blokke. Herefter bliver de fragtet til Europa hvor de bliver skåret i skiver i bordplade tykkelse samt slebet.

Kendetegn

Bordplader af natursten har en naturligt forekommende variation i mønstre, årer og farver. Karakteristisk for quartzite sten til forskel fra f.eks. granit, er farven og strukturen i mineralerne.
Quartzite kan have en række forskellige farver fra sort til hvid med smukke årer der løber på kryds og tværs af pladerne i forskellige kontrastfulde farver. Disse opstår under de mange års varierede pres og tilfældige mængde jern oxid, silica og andre mineraler, som er tilstede under tilblivelsen af de unikke sten. Der kan også forekomme såkaldte ”glasårer” som kan forveksles med revner i stenen, men disse årer gør ikke stenen svagere. Dette er en naturlig del af stenen og er derfor ikke reklamationsberettiget.

Belvedere

Belvedere

J’adore

thumbnail

Mont Blanc

mont blanc

Taj Mahal

Taj mahal
En naturlig del af natursten er forekomsten af små fordybninger, huller og luftlommer som ikke kan undgås. Det er ikke altid at disse kan udspartles og små ujævnheder må forventes.
Når der vælges stentype fra små prøver eller billeder er det utroligt vigtigt at være opmærksom på at der kan være stor forskel på prøven og den reelle stenbordplade, da alle råplader er forskellige. Der kan forekomme store felter med farvespil og årerstrukturer, samt store områder med mere homogene farver. Denne forskellighed må accepteres.

Herover ses de 4 quartzite sten vi har i vores sortiment. På vores hjemmeside under sortiment, ses eksempler på hele plader af de enkelte typer.

Egenskaber

Quartzite ligger på hårdhed 7 på Mohs-hårdhedsskalaen hvilket er en smule hårdere end granit som ligger på hårdhed 6. Dette gør at den er virkelig holdbar.
Quartzite kan modstå varme kortvarigt så brug altid bordskånere. Stenen kan modstå kontakt med syreholdige madvarer som citron og eddike. Quartzite ridses ikke nemt men brug altid skærebrætter. Vær opmærksom på at ridser altid ses tydeligere på mørke sten.
Man kan derfor bruge bordpladen uden bekymringer i dagligdagen. Sørg dog altid for at benytte skærebrætter og bordskånere.

Mohs-hårdhedsskala

Benyttes af geologer til at sammenligne hårdheden mellem mineraler eller sten. Et mineral kan ridses af andre mineraler med en større hårdhed.
Det anbefales at quartzite rengøres og vedligeholdes på lige fod med andet natursten.
Se vedligeholdelsesvejledningen på vores hjemmeside.
Stenen aftørres med en blød klud opvredet i varmt vand. Natursten kan tåle de fleste rengøringsmidler men sørg for at fjerne kalkfjerner, klorin og sprit hurtigt efter brug. Syreholdige væsker bør ikke ligge i længere tid.
For at beskytte stenen mod nedtrængning af forskellige former for fedt, er det derfor vigtigt, at tilføre stenen fedtstof. Anvend medfølgende stenolie. Specielt ved matte overflader. Der kan anvendes Akemi Antiplet til at forsegle alle stenoverflader. Overfladen skal være grundigt rengjort først. Ved grundrengøring kan Akemi Stenrens anvendes.